Pers

Ding mee naar de Persprijs en win 7500 euro

Maakte u tussen 1 juli 2019 en 30 juni 2022 een Belgisch-Nederlandstalige journalistieke publicatie of mediaproductie over recht en justitie in het algemeen of rechtbankverslaggeving in het bijzonder? Tot en met 4 december kan u uw dossier indienen voor de Persprijs van Advocaat.be.

Lees in het reglement welke journalistieke producten in aanmerking komen voor de prijs en hoe u uw dossier kan indienen.

Een vijfkoppige jury zal uw journalistiek product beoordelen. De prijs wordt uitgereikt op de nieuwjaarsreceptie van Advocaat.be op maandag 30 januari 2023. De jury bestaat uit:

  • Sofie Demeyer, woordvoerder Advocaat.be (voorzitter van de jury)
  • Linda De Win, voormalig VRT-journalist
  • Pol Deltour, nationaal secretaris beroepsvereniging van journalisten VVJ-AVBB
  • Prof.dr. Catherine Van de Heyning (UA), substituut-procureur des konings in Antwerpen
  • Mr. Claire Buggenhoudt, verbonden aan balie provincie Antwerpen

Advocaten en journalisten hebben bepaalde idealen en streefdoelen gemeen, zoals onafhankelijkheid, de bereidheid om misbruik en schending van rechten aan te klagen, het recht op informatie en bescherming van de fundamentele vrijheden. Het recht op informatie, het vermoeden van onschuld en het respect voor een persoon moeten  te allen tijde verzoend worden met de mensenrechten. Om die reden en om kwaliteitsvolle journalistiek over recht, justitie en rechtbankverslaggeving aan te moedigen reikt Advocaat.be om de drie jaar een persprijs uit.

Lees het reglement >>

Winnaars Persprijs 2020

In 2020 ging de prijs naar De Standaard-journalisten Marjan Justaert en Christof Vanschoubroek voor hun artikelenreeks ‘De Onzichtbare Macht’. De persprijs heette toen nog de Persprijs van de Orde van Vlaamse Balies.

Dien uw persstuk in

Tot en met 4 december 2022 om middernacht kan elke journalist werken indienen die zijn verschenen tussen 1 juli 2019 en 30 juni 2022.

U dient uw dossier in via de tool Internxt Send (https://send.internxt.com/) in een mail aan communicatie@ordevanvlaamsebalies.be, met vermelding van naam, contactgegevens (gsm-nummer, adres en mailadres).

Contact

Voor alle vragen, contacteer onze woordvoerder Sofie Demeyer via sofie.demeyer@ordevanvlaamsebalies.be

U kan haar ook bereiken via de dienst communicatie: pers@ordevanvlaamsebalies.be of 02 210 15 44 of op 0476 46 50 90.

Sofie Demeyer

Over Sofie

Sofie Demeyer is voor velen een vertrouwd gezicht. Ze werkte 28 jaar voor de VRT, eerst als medewerker van Radio 2 Oost-Vlaanderen en later als journalist voor VRT NWS. Daar was ze 18 jaar lang gerechtsverslaggever en had daarom ook veel contact met alle actoren van justitie.

Na haar tijd bij de VRT ging ze aan de slag als woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, ook een advocaat trouwens. De zuiver politieke woordvoering lag haar minder waarna ze de overstap maakte naar de OVB.

Beeldmateriaal

Wil u ons logo of een foto gebruiken*? Mail vooraf naar pers@ordevanvlaamsebalies.be.

 

*Het gebruik van onze logo's en ons fotomateriaal is beschermd. Gebruik kan enkel met onze toestemming.

Over de OVB

De OVB vertegenwoordigt alle Vlaamse advocaten en behartigt als beroepsorganisatie de belangen van de advocatuur in haar contacten met de overheden.

Lees meer over de taken, structuur en geschiedenis van onze organisatie.
Lees onze jaarverslagen.

Persberichten

Lees al onze persberichten via de button hieronder.
Met de filter bovenaan die pagina, kan u ook de voorbije jaren raadplegen.

Wil u meteen al onze persberichten ontvangen?
Schrijf u dan in op onze perslijst via
pers@ordevanvlaamsebalies.be.

Alle nieuws vindt u steeds op onze nieuwspagina.
 

Lees de persberichten